Állami támogatás  |  Letöltések  |  Galéria  |  Partnerek  |  Kapcsolat  |  Impresszum
Ma 2024. március 4. hétfő, Kázmér, Zorán napja van.
    Hírek, akciók
Szeptemberi szabadság

Megszűntettük webáruházun...

Outline True Audience Exp...

Újabb Outline Butterfly r...

    Facebook

 Hírek, akciók, újdonságok
      Újabb Pioneer csemege a láthatáron...  
Cikk nyomtatása   Kategória: Jön...Jön...Jön!!!
    Írta: Wink ekkor: 2007-11-08 11:58:09
    olvasva: 3453 alkalommal.

további cikkek...
  Ez egy ARCHÍV cikk. A cikkben esetlegesen szereplő árak illetve kedvezmények már nem érvényesek!
A PIONEER már megint készül valamivel...

A Pioneer háza tályáról mostanában nem túl sokat hallhattunk, ami a fejlesztéseket illeti. Volt ugyebár a nyári beharangozó, hogy jön a DJM-700, de sajnos mindezidáig nem érkezett meg. Aztán nemrégiben volt egy kósza hírecske, miszerint még egy újabb keverőn dolgoznak, ami kifejezetten a VJ-k dolgát könnyítené meg, hiszen a keverő kellős közepén egy nem kis méretű, gyönyörű felbontású LCD kijelző kap majd helyet. Ez lesz az SVM-1000... valamikor...
És most egy újabb hírecske, ami állítólag már valóság. Nem, nem egy újabb keverő... egy CD-játszó!
Most jöhet a 10 pontos kérdés, mi lesz a típusszáma. Ugyebár volt eddig 100-as, 200-as, 500-as, 700-as, 800-as, 1000-es, na meg a CMX-3000-es... talán még tovább mennek? Neeem. Most lerántjuk a leplet!
ÍME A PIONEER CDJ-400!!!
A gyártó a tegnapi nap (2007. november 7.) mutatta be legújabb DJ CD-lejátszóját, a CDJ-400-ast. Na akkor kezdjünk neki...
A design:
Első ránézésre egy CDJ-200 kicsit nagyon megbolondítva. És második ránézésre is... Méreteiben nagyjából ugyanaz maradt: 218x297x108 mm (míg a 200-as: 216x292x100 mm). Számomra kifejezetten tetszetős a világosszürke-sötétszürke színösszeállítása a készülékháznak (a már jól megszokott Pio színek) A gombok anyaga, minősége, mérete és elhelyezkedése szintén a már jól megszokott. Vannak azonban újdonságok rajta, nem is kevés! Ezekről azonban majd kicsit később... Haladjunk inkább tovább a designnal... Biztosan sokan megijedtek az oldalsó kép láttán, hogy: "Te jó ég... Piros körvonal a jognak...". Nos, nem kell megijedni, mindjárt arra is kitérek.
A CDJ-400 egy teljesen új fejlesztésű, 115 mm átmérőjű JOG-tárcsát kapott, amely első ránézésre a CDJ-800ból, illetve az ezresekből jól megszokott tárcsára hasonlít. De csak hasonlít. Ugyanis ennek a tárcsának a felső felülete személyre szabható, a kedvenc kinézetünkre alakíthatjuk, méghozzá "filckorongok" segítségével. Igen, mintha egy lemezjátszó lenne! Különlegessége még a JOG-tárcsának, hogy ennél a készüléknél (véleményem szerint teljesen fölöslegesen) a tárcsa meg van világítva. Hat különböző megvilágítási sémából lehet választani, de hogy ezeket hogyan lehet előcsalogatni, arról jelen pillanatban sajnos semmi információ nincsen. Különlegesség még a sebességszabályzó poti, mely immáron nem süllyesztett, hanem a készülékház szintjébe lett kihozva, annak szitázása nem egy külön lapon kapott helyet, hanem magán a burkolaton. Kijelzője nagy fényerejű, nagy felbontású, könnyen olvasható 7x5-ös pontmátrix, a megszokott színösszeállítással és elrendezéssel. A kétszázashoz képest a különbség annyi a kijelzőnél, hogy itt már nem kell külön váltogatni, ha a CD-textet illetve az ID3 Tag-et meg szeretnénk nézni, hiszen azt automatikusan rögtön kijelzi, az időtől, a trackszámtól és egyéb adatoktól teljesen függetlenül. Igen, ID3. Tehát mint a legutóbbi összes lejátszója a Pioneernak, ez is kezeli az MP3 formátumokat. És ezzel meg is érkeztünk a funkciókhoz...
Funkciók, működés:
Tehát akkor elsőként essen szó a lejátszható formátumokról. A készülék képes lejátszani bármilyen Audio CD-t, és MP3 formátumot, legyen az akár sima írható vagy akár újraírható CD lemezen. Az MP3 formátumokból képes lejátszani a sima CBR (konstans bitrátájú) és a VBR (változó bitrátájú) kódolású fájlokat is. Viszont az kérdés, hogy azt a farkashibát javították e, ami a 200-asnál jelentkezett, miszerint VBR-es fájlok esetén nem lehetett a zenébe beletekerni, illetve nem lehetett az effekteket használni. A készülék rendelkezik még USB csatlakozókkal is! Igen, nem is egyel. Ezek közül a fedlapon található csatlakozó aljzatba lehet MP3 lejátszót vagy pendrive-ot helyezni, és a készülék képes annak tartalmát kezelni, az azon lévő zenéket beolvasni és lejátszani. Fontos, hogy a készülék CSAK FAT32 fájlrendszerű meghajtókat támogat és kezel, az NTFS és HFS meghajtókat nem! Az MP3 fájlok kezeléséhez kicsit még vissza kell pillantanunk a designra. Tudniillik sokaknak problémát okozhatott, hogy a CDJ-200 Folder Search gombjai közvetlenül a trackváltó gombok fölött voltak, így gyakorta mellényúlhatott az ember. Talán ezért is, meg szerintem a praktikusság miatt is döntött úgy a cég, hogy a Folder Search gombot egy különálló helyre teszik, és a két gomb helyett immáron csak egy forgatógomb található, meg egy back gombocska. Ez utóbbi bizony nagyon hasznos lehet, ha éppen MP3 fájlokat tartalmazó mappák között turkálunk a lejátszóval. A másik USB csatlakozó B-típusú, tehát eszközcsatlakozó. Számítógépekhez kicsit is értő emberek ebből már rögtön levonták a következtetést: A CDJ-400 összeköthető számítógéppel. Bizony, ez így van. Legyen az PC vagy MAC, a gépünk összeköthető a kütyüvel. És akkor a második 10 pontos kérdés: na jó, jó... de minek?
A CDJ-400 teljesértékű MIDI vezérlőként használható, így számítógéppel összekötve vezérelhetjük kedvenc DJ-szoftverünket (igaz a gyártó egyelőre a saját SVDJ szoftverét valamint a Serato Scratch Live programot ajánlja hozzá). A fedlapon található a Source Select szekció, mely két gombot foglal magába. CD, illetve USB. használatuk értelemszerű, ha CD-ről zenélgetünk, akkor a CD gombot kell benyomni, viszont ha USB meghajtóról, akkor az USB-t kell kiválasztani. Az USB gombot mégegyszer megnyomva pedig átkapcsolunk a MIDI vezérlő funkcióba, ilyenkor minden egyes gombnyomás a készülékből MIDI adatként távozik a számítógép felé a hátsó USB-porton keresztül.
Na de ne menjünk bele jobban, nézzük inkább az effekteket.
A készülékben található egy valós idejű Loop funkció, valamint Beat loop. Ez utóbbihoz tartozik egy + és egy - gomb is, ezekkel lehet a loop szélességet növelni vagy csökkenteni. A készülék képes a zenéket visszafelé is lejátszani, ezen funkció be- és kikapcsolása egyértelműen a REW gombbal történik. A három alapeffekt megmaradt. Pontosabban csak kettő, ezek a JET és a WAH. A ZIP-et leváltották a DJM-800-as keverőkből már ismert ROLL effektre (véleményem szerint ez igen jó döntés volt). Azonban ezek az effektek csak CDJ módban használhatók...
Na állj! Mi van? - jön az újabb 10 pontos kérdés... :)
Nos igen. Ez a lejátszó is, mint nagytestvérei, tud működni CDJ módban, illetve VINYL módban (nem véletlen az a jogtárcsa...). Akkor most visszatérhetünk az effektekhez. Szóval Vinyl módban a három effekt megváltozik. A Pioneer a világon elsőként mutatja be ezen készülékébe integrált, ezidáig egyedülálló Scratch Jog Effektjeit. Ezek a BUBBLE, a TRANS és a WAH. Nézzük sorjában: a BUBBLE egy sima scratchelést utánoz, kitűnően alkalmazható spinback-ekhez (visszahúzásokhoz). A TRANS olyan hatást kelt, mintha a keverő csatorna potiját ütemre húzogatnánk fel és le, a WAH pedig a gitárok WAH pedáljának hatását utánozza.
Ennyit az effektekről. Van azonban még egy említésre méltó dolog. A készülék fedlapjának jobb oldalán található egy CUE/LOOP szekció melyhez két gomb tartozik: MEMORY és CALL. Ezek segítségével lemezenként 10 CUE pontot illetve LOOP-ot tárolhatunk el, maximum 920 lemez számára. Ezek a készülék saját, belső memóriájába mentődnek le, melyeket USB pendrive segítségével könnyedén átmásolhatunk egyik készülékből a másikba.
Fontos még megemlítenem a sebességszabályzási tartományokat, melyek a 200-asból jól megszokott +/- 6%, +/- 10% és +/-16% mellett kiegészültek a WIDE funkcióval, tehát immáron lehetőség nyílik +/- 100%-os sebességállításra is.
Az alap dolgok - mint pl.: a Resume funkció (kiadott lemezt visszahelyezve a lejátszás onnan folytatódik, ahol abba lett hagyva) és a CD-text módok, Master Tempo, na meg a digitális kimenet - megmaradtak.
A belső mechanika rögzítésével, a Pioneer Oil Damper Float (azaz olajos rezgéscsillapítás) konstrukciójával, valamint a Shock-Proof (anti-shock) memóriával gyakorlatilag lehetetlen, hogy előforduljon az az eset, hogy egy zene megugrik lejátszás közben.
Végére jöjjön néhány nyers adat:
- Modellnév: CDJ-400
- Lejátszható formátumok: AUDIO CD, CD-R / RW & MP3 CD-ROM (MP3 fájlok)
- Kompatíbilis médiaformátumok: USB memória (FAT32 fájlrendszer, MP3 fájl)
- Frekvenciaátvitel: 4 Hz-20 kHz
- Jel-zaj viszony: 115 dB vagy több (JEITA)
- Teljes harmonikus torzítás: 0.006 % (JEITA)
- Kimeneti csatlakozások: AUDIO OUT (RCA), DIGITAL OUT (COAXIAL)
- Egyéb csatlakozások: CONTROL (3.5 mm jack), USB-PC (USB B-típus), USB-MEDIA (USB A-típus), AC IN (2 pólusú piskóta csatlakozó aljzat)
- Audio kimenet feszültsége: 2.0 V
- Áramellátás: AC 220-240V (50 Hz/60 Hz)
- Teljesítményfelvétel: 19 W
- Méretek (csomagolás nélkül): 217.9 mm (Sz) × 296.3 mm (H) × 107.5 mm (M)
- Tömeg: 2.7 kg

Összességében véve kijelenthetjük: a Pioneer ezzel a készülékével átmenetet képez a CDJ-200 és a CDJ-800 között, valamint lehetőséget nyit a DJ-k számára, hogy lépést tartsanak a legújabb digitális technológiákkal.
És a legvégére jöhet a legértékesebb, 50 pontos kérdés: Mikor lesz kapható és mennyibe fog ez fájni?
A gyártó közleménye szerint kb 2008 januárjától kerülhet kereskedelmi forgalomba a készülék, és ára megközelítőleg 550 € (átszámítva mintegy 150.000,- Forint) lesz, ami valljuk be őszintén: abszolút nem sok egy ilyen tudású készülékért cserébe.
    Állami támogatás
    Hirdetések, partnerek
Főoldal  :  WEBÁRUHÁZ  :  Állami támogatás  :  Használt  :  Rendezvénytechnika  :  Fórum  :  Kapcsolat  :  Impresszum