Állami támogatás  |  Letöltések  |  Galéria  |  Partnerek  |  Kapcsolat  |  Impresszum
Ma 2024. július 18. csütörtök, napja van.
    Hírek, akciók
Szeptemberi szabadság

Megszűntettük webáruházun...

Outline True Audience Exp...

Újabb Outline Butterfly r...

    Facebook

 Hírek, akciók, újdonságok
      Újabb Pioneer csemege a láthatáron...  
Cikk nyomtatása   Kategória: Jön...Jön...Jön!!!
    Írta: Wink ekkor: 2007-11-08 11:58:09
    olvasva: 3584 alkalommal.

további cikkek...
  Ez egy ARCHÍV cikk. A cikkben esetlegesen szereplő árak illetve kedvezmények már nem érvényesek!
A PIONEER már megint készül valamivel...

A Pioneer háza tályáról mostanában nem túl sokat hallhattunk, ami a fejlesztéseket illeti. Volt ugyebár a nyári beharangozó, hogy jön a DJM-700, de sajnos mindezidáig nem érkezett meg. Aztán nemrégiben volt egy kósza hírecske, miszerint még egy újabb keverőn dolgoznak, ami kifejezetten a VJ-k dolgát könnyítené meg, hiszen a keverő kellős közepén egy nem kis méretű, gyönyörű felbontású LCD kijelző kap majd helyet. Ez lesz az SVM-1000... valamikor...
És most egy újabb hírecske, ami állítólag már valóság. Nem, nem egy újabb keverő... egy CD-játszó!
Most jöhet a 10 pontos kérdés, mi lesz a típusszáma. Ugyebár volt eddig 100-as, 200-as, 500-as, 700-as, 800-as, 1000-es, na meg a CMX-3000-es... talán még tovább mennek? Neeem. Most lerántjuk a leplet!
ÍME A PIONEER CDJ-400!!!
A gyártó a tegnapi nap (2007. november 7.) mutatta be legújabb DJ CD-lejátszóját, a CDJ-400-ast. Na akkor kezdjünk neki...
A design:
Első ránézésre egy CDJ-200 kicsit nagyon megbolondítva. És második ránézésre is... Méreteiben nagyjából ugyanaz maradt: 218x297x108 mm (míg a 200-as: 216x292x100 mm). Számomra kifejezetten tetszetős a világosszürke-sötétszürke színösszeállítása a készülékháznak (a már jól megszokott Pio színek) A gombok anyaga, minősége, mérete és elhelyezkedése szintén a már jól megszokott. Vannak azonban újdonságok rajta, nem is kevés! Ezekről azonban majd kicsit később... Haladjunk inkább tovább a designnal... Biztosan sokan megijedtek az oldalsó kép láttán, hogy: "Te jó ég... Piros körvonal a jognak...". Nos, nem kell megijedni, mindjárt arra is kitérek.
A CDJ-400 egy teljesen új fejlesztésű, 115 mm átmérőjű JOG-tárcsát kapott, amely első ránézésre a CDJ-800ból, illetve az ezresekből jól megszokott tárcsára hasonlít. De csak hasonlít. Ugyanis ennek a tárcsának a felső felülete személyre szabható, a kedvenc kinézetünkre alakíthatjuk, méghozzá "filckorongok" segítségével. Igen, mintha egy lemezjátszó lenne! Különlegessége még a JOG-tárcsának, hogy ennél a készüléknél (véleményem szerint teljesen fölöslegesen) a tárcsa meg van világítva. Hat különböző megvilágítási sémából lehet választani, de hogy ezeket hogyan lehet előcsalogatni, arról jelen pillanatban sajnos semmi információ nincsen. Különlegesség még a sebességszabályzó poti, mely immáron nem süllyesztett, hanem a készülékház szintjébe lett kihozva, annak szitázása nem egy külön lapon kapott helyet, hanem magán a burkolaton. Kijelzője nagy fényerejű, nagy felbontású, könnyen olvasható 7x5-ös pontmátrix, a megszokott színösszeállítással és elrendezéssel. A kétszázashoz képest a különbség annyi a kijelzőnél, hogy itt már nem kell külön váltogatni, ha a CD-textet illetve az ID3 Tag-et meg szeretnénk nézni, hiszen azt automatikusan rögtön kijelzi, az időtől, a trackszámtól és egyéb adatoktól teljesen függetlenül. Igen, ID3. Tehát mint a legutóbbi összes lejátszója a Pioneernak, ez is kezeli az MP3 formátumokat. És ezzel meg is érkeztünk a funkciókhoz...
Funkciók, működés:
Tehát akkor elsőként essen szó a lejátszható formátumokról. A készülék képes lejátszani bármilyen Audio CD-t, és MP3 formátumot, legyen az akár sima írható vagy akár újraírható CD lemezen. Az MP3 formátumokból képes lejátszani a sima CBR (konstans bitrátájú) és a VBR (változó bitrátájú) kódolású fájlokat is. Viszont az kérdés, hogy azt a farkashibát javították e, ami a 200-asnál jelentkezett, miszerint VBR-es fájlok esetén nem lehetett a zenébe beletekerni, illetve nem lehetett az effekteket használni. A készülék rendelkezik még USB csatlakozókkal is! Igen, nem is egyel. Ezek közül a fedlapon található csatlakozó aljzatba lehet MP3 lejátszót vagy pendrive-ot helyezni, és a készülék képes annak tartalmát kezelni, az azon lévő zenéket beolvasni és lejátszani. Fontos, hogy a készülék CSAK FAT32 fájlrendszerű meghajtókat támogat és kezel, az NTFS és HFS meghajtókat nem! Az MP3 fájlok kezeléséhez kicsit még vissza kell pillantanunk a designra. Tudniillik sokaknak problémát okozhatott, hogy a CDJ-200 Folder Search gombjai közvetlenül a trackváltó gombok fölött voltak, így gyakorta mellényúlhatott az ember. Talán ezért is, meg szerintem a praktikusság miatt is döntött úgy a cég, hogy a Folder Search gombot egy különálló helyre teszik, és a két gomb helyett immáron csak egy forgatógomb található, meg egy back gombocska. Ez utóbbi bizony nagyon hasznos lehet, ha éppen MP3 fájlokat tartalmazó mappák között turkálunk a lejátszóval. A másik USB csatlakozó B-típusú, tehát eszközcsatlakozó. Számítógépekhez kicsit is értő emberek ebből már rögtön levonták a következtetést: A CDJ-400 összeköthető számítógéppel. Bizony, ez így van. Legyen az PC vagy MAC, a gépünk összeköthető a kütyüvel. És akkor a második 10 pontos kérdés: na jó, jó... de minek?
A CDJ-400 teljesértékű MIDI vezérlőként használható, így számítógéppel összekötve vezérelhetjük kedvenc DJ-szoftverünket (igaz a gyártó egyelőre a saját SVDJ szoftverét valamint a Serato Scratch Live programot ajánlja hozzá). A fedlapon található a Source Select szekció, mely két gombot foglal magába. CD, illetve USB. használatuk értelemszerű, ha CD-ről zenélgetünk, akkor a CD gombot kell benyomni, viszont ha USB meghajtóról, akkor az USB-t kell kiválasztani. Az USB gombot mégegyszer megnyomva pedig átkapcsolunk a MIDI vezérlő funkcióba, ilyenkor minden egyes gombnyomás a készülékből MIDI adatként távozik a számítógép felé a hátsó USB-porton keresztül.
Na de ne menjünk bele jobban, nézzük inkább az effekteket.
A készülékben található egy valós idejű Loop funkció, valamint Beat loop. Ez utóbbihoz tartozik egy + és egy - gomb is, ezekkel lehet a loop szélességet növelni vagy csökkenteni. A készülék képes a zenéket visszafelé is lejátszani, ezen funkció be- és kikapcsolása egyértelműen a REW gombbal történik. A három alapeffekt megmaradt. Pontosabban csak kettő, ezek a JET és a WAH. A ZIP-et leváltották a DJM-800-as keverőkből már ismert ROLL effektre (véleményem szerint ez igen jó döntés volt). Azonban ezek az effektek csak CDJ módban használhatók...
Na állj! Mi van? - jön az újabb 10 pontos kérdés... :)
Nos igen. Ez a lejátszó is, mint nagytestvérei, tud működni CDJ módban, illetve VINYL módban (nem véletlen az a jogtárcsa...). Akkor most visszatérhetünk az effektekhez. Szóval Vinyl módban a három effekt megváltozik. A Pioneer a világon elsőként mutatja be ezen készülékébe integrált, ezidáig egyedülálló Scratch Jog Effektjeit. Ezek a BUBBLE, a TRANS és a WAH. Nézzük sorjában: a BUBBLE egy sima scratchelést utánoz, kitűnően alkalmazható spinback-ekhez (visszahúzásokhoz). A TRANS olyan hatást kelt, mintha a keverő csatorna potiját ütemre húzogatnánk fel és le, a WAH pedig a gitárok WAH pedáljának hatását utánozza.
Ennyit az effektekről. Van azonban még egy említésre méltó dolog. A készülék fedlapjának jobb oldalán található egy CUE/LOOP szekció melyhez két gomb tartozik: MEMORY és CALL. Ezek segítségével lemezenként 10 CUE pontot illetve LOOP-ot tárolhatunk el, maximum 920 lemez számára. Ezek a készülék saját, belső memóriájába mentődnek le, melyeket USB pendrive segítségével könnyedén átmásolhatunk egyik készülékből a másikba.
Fontos még megemlítenem a sebességszabályzási tartományokat, melyek a 200-asból jól megszokott +/- 6%, +/- 10% és +/-16% mellett kiegészültek a WIDE funkcióval, tehát immáron lehetőség nyílik +/- 100%-os sebességállításra is.
Az alap dolgok - mint pl.: a Resume funkció (kiadott lemezt visszahelyezve a lejátszás onnan folytatódik, ahol abba lett hagyva) és a CD-text módok, Master Tempo, na meg a digitális kimenet - megmaradtak.
A belső mechanika rögzítésével, a Pioneer Oil Damper Float (azaz olajos rezgéscsillapítás) konstrukciójával, valamint a Shock-Proof (anti-shock) memóriával gyakorlatilag lehetetlen, hogy előforduljon az az eset, hogy egy zene megugrik lejátszás közben.
Végére jöjjön néhány nyers adat:
- Modellnév: CDJ-400
- Lejátszható formátumok: AUDIO CD, CD-R / RW & MP3 CD-ROM (MP3 fájlok)
- Kompatíbilis médiaformátumok: USB memória (FAT32 fájlrendszer, MP3 fájl)
- Frekvenciaátvitel: 4 Hz-20 kHz
- Jel-zaj viszony: 115 dB vagy több (JEITA)
- Teljes harmonikus torzítás: 0.006 % (JEITA)
- Kimeneti csatlakozások: AUDIO OUT (RCA), DIGITAL OUT (COAXIAL)
- Egyéb csatlakozások: CONTROL (3.5 mm jack), USB-PC (USB B-típus), USB-MEDIA (USB A-típus), AC IN (2 pólusú piskóta csatlakozó aljzat)
- Audio kimenet feszültsége: 2.0 V
- Áramellátás: AC 220-240V (50 Hz/60 Hz)
- Teljesítményfelvétel: 19 W
- Méretek (csomagolás nélkül): 217.9 mm (Sz) × 296.3 mm (H) × 107.5 mm (M)
- Tömeg: 2.7 kg

Összességében véve kijelenthetjük: a Pioneer ezzel a készülékével átmenetet képez a CDJ-200 és a CDJ-800 között, valamint lehetőséget nyit a DJ-k számára, hogy lépést tartsanak a legújabb digitális technológiákkal.
És a legvégére jöhet a legértékesebb, 50 pontos kérdés: Mikor lesz kapható és mennyibe fog ez fájni?
A gyártó közleménye szerint kb 2008 januárjától kerülhet kereskedelmi forgalomba a készülék, és ára megközelítőleg 550 € (átszámítva mintegy 150.000,- Forint) lesz, ami valljuk be őszintén: abszolút nem sok egy ilyen tudású készülékért cserébe.
    Állami támogatás
    Hirdetések, partnerek
Főoldal  :  WEBÁRUHÁZ  :  Állami támogatás  :  Használt  :  Rendezvénytechnika  :  Fórum  :  Kapcsolat  :  Impresszum